Waarom de meeste vacatures achterhaald zijn


Inspirerende verhalen

Wat doen de meeste mensen als ze op zoek gaan naar nieuw werk?


Juist! Op het internet kijken naar vacatures. Maar is dit tegenwoordig nog wel de meest effectieve manier van nieuw werk zoeken? Bij WorkForce Holland denken we van niet. We durven zelfs te zeggen dat het zoeken naar vacatures jouw kans op een nieuwe perfecte werkplek in de weg zal staan. En dan hebben we het nog niet eens over de impact op jouw (zelf) vertrouwen en werkgeluk.

Sollicitatie toneelstuk

Het solliciteren op een vacature is soms net een toneelstuk. Je probeert als sollicitant zo goed aan alle punten te voldoen, anders krijg je het idee dat je niet eens op gesprek mag komen. Hierdoor kun je je passen en meten aan een vacature en je in allerlei bochten wringen om maar aan de functieomschrijving te voldoen. Er zijn immers genoeg anderen die ook interesse hebben in die vacature. 

Voor elke eis probeer je een vrijstaande praktijkvoorbeeld te verzinnen. En al gauw betrap je jezelf erop dat je een beetje begint te bluffen. Ervaring met verkoop? Hmm. Ik heb vroeger weleens op een blauwe maandag kranten verkocht, maar is dat echt sales? Als je jezelf dan alsnog doorheen weet te bluffen en wordt uitgenodigd, dan zal dit waarschijnlijk niet heel goed aflopen. Je gaat hoe dan ook niet zo uit de veren komen, want die sales persoon ben jij niet. Dat brengt ons meteen op het volgende punt: 

Automatische vacature-piloot

Als je inmiddels je zoveelste sollicitatie hebt verstuurd, zul je merken dat het schrijven van een motivatiebrief je steeds makkelijker afgaat. Wel handig, maar je enthousiasme is vast ver te zoeken. Uiteindelijk zul je zelfs op een punt komen dat je zo erg bent afgedwaald van je originele zoekopdracht, dat je op vacatures reageert die helemaal niet meer passen bij wat jij leuk vindt. En dit voelt de potentiële werkgever die jouw brief leest ook.

Een deuk in je (zelf) vertrouwen

En dan is er de kans op een afwijzing. Te horen dat je niet voldoet aan de functie eisen of misschien zelfs niet eens bericht krijgen. Dat doet wat met je: je raakt ontmoedigd. Het aantal heeft dit ook weer effect op je zelfvertrouwen als je wel wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Erg ontspannen zal deze waarschijnlijk niet zijn.

Netwerken

Kortom, de kans dat je op nét niet vacatures gaat reageren, die niet passen bij wie jij bent en wat je wilt, is vele malen groter wanneer je op vacaturesites gaat zoeken naar nieuw werk. Dus de perfecte werkplek, die je niet kunt vinden op vacaturesites.

Hoe je de perfecte werkplek wel vindt? Door te netwerken. Wist je dat 70% van de vacatures worden vervuld vanuit iemands netwerk? Dit kan iedereen binnen je netwerk zijn: een oud-collega, een kennis, maar ook jij kan zijn die enthousiasme heeft gewekt bij iemand. Met een netwerk ben je niet meer afhankelijk van vacatures en gaan er letterlijk deuren voor je open. 

Wij helpen je graag met je reis naar de ideale werkplek.