De kracht van jouw verhaal


Inspirerende verhalen

Stel je voor dat ik de draad kwijtraak......


Licht gespannen zit ik tegenover mijn gesprekspartner. Voor het netwerkgesprek heb ik flink geoefend op mijn voorstel praatje, zodat deze zo soepel mogelijk mijn mond uit rolt. Ik weet mijn unieke punten op te sommen, ik weet waar ik een aanvulling kan zijn voor een organisatie of bedrijf, en ik weet dat ik niet moet vergeten om aan het einde de vraag te stellen waar ik iemand anders bij zou kunnen helpen.

Het gesprek start en al snel komt ik tot het punt waarop ik mijn goed geoefende introductie kan houden. Tijdens mijn introductie zie ik dat mijn gesprekspartner een vraag wil stellen, maar eerst moet ik mijn stukje volledig afgerond hebben. Stel je voor dat ik de draad kwijt raak?! 

De vraag die ik krijg, zorgt voor verwarring: ‘Maar wie ben jij nu echt?’ Heeft ze dan niet geluisterd..?

"Maar wie ben jij nu echt?"

Ik ben even van mijn stuk gebracht. Mijn gesprekspartner ziet mijn schrikreactie en verduidelijkt haar vraag: “In jouw introductie geef je een mooie opsomming van allerlei punten en stelt aan het einde de vraag waar je mij mee zou kunnen helpen. Dat is een heleboel informatie over jou en een vraag waar ik over na moet denken. Ondanks de introductie heb ik je nog niet leren kennen. Maar ik ben heel benieuwd naar wie jij bent! Kortom: vertel me meer over jezelf. Wie ben je? Waar heb jij bijvoorbeeld de laatste keer heel hard om moeten lachen?” 

Even wat anders

Als je met een nieuw persoon een netwerkgesprek aangaat, is dat voor veel mensen spannend. Je wil graag een goede indruk maken. Je probeert houvast te creëren door goed na te denken over je eigen introductie. En je probeert dit zo goed te oefenen dat de introductie volledig in je hoofd zit zodat je deze ‘uit je hoofd’ kunt opzeggen.

Maar wat gebeurt tijdens deze opsomming in sneltreinvaart? Jouw gesprekspartner probeert zo goed mogelijk naar je te luisteren, maar begint na je vierde unieke punt de draad kwijt te raken. En aan het einde krijgt ze ook nog een vraag gesteld waar ze antwoord op moet geven. Te veel informatie in een te korte tijd. 

Zou dit ook anders kunnen? Bij WorkForce Holland vinden we van wel!

Maak indruk met jouw verhaal  

Bij WorkForce Holland maken we gebruik van storytelling. Maar wat houdt dat precies in? 

Storytelling is het vertellen van verhalen. En het vertellen van verhalen is al zo oud als de mensheid. Het maak informatie behapbaarder en makkelijker te onthouden. Waarschijnlijk weet jij ook nog een aantal verhalen te vertellen die je ooit gehoord hebt. Verhalen zijn krachtig en je kunt de luisteraar meenemen zodat deze geraakt wordt. 

Waarom wij storytelling gebruiken

Storytelling biedt jou de kans om tijdens netwerkgesprekken een andere indruk te maken. Vertel jouw unieke verhaal. Dat kan bijvoorbeeld gaan over hoe je bent omgaan met het verliezen van je werk. Maar je kunt de luisteraar ook meenemen in jouw ervaring hoe je bent omgegaan met een blessure tijdens een sportwedstrijd, die je toch hebt uitgespeeld. Of heb je een hobby waar je veel energie en tijd in steekt? 

Het grote verschil tussen een ingestudeerde introductie en je eigen verhaal vertellen is dat je jouw eigen verhaal hebt meegemaakt. Je kunt putten uit de ervaring en herinnering. Vertel de luisteraar waar je tegenaan bent gelopen, met welke worstelingen je aan de slag moest en hoe je tot nieuwe inzichten bent gekomen. 

Door storytelling toe te passen laat je veel meer van jezelf zien en geef je de luisteraar een beter beeld van wat je kunt en wat je te bieden hebt. In veel gevallen zorgt het voor een reactie bij de luisteraar, en worden daardoor het verhaal en dat de persoon die het vertelt niet vergeten. Informatie die via een verhaal verteld wordt, wordt vaak makkelijker onthouden. De luisteraar denkt: Ja, dat heb ik ook! Of: Dat had mij ook kunnen gebeuren.

Daarom maken wij gebruik van storytelling tijdens onze trajecten. Als  de luisteraar geraakt wordt door jouw verhaal, dan creëer je pas echt impact. 

Waar begint jouw verhaal?

Nu denk je misschien: Dit wil ik ook maar ik heb geen idee waar ik beginnen moet! Wees gerust.  Bij WorkForce Holland zal jouw coach je op weg helpen. Samen gaan jullie op zoek naar jouw unieke verhaal. Of verhalen, als het blijkt dat je een aantal verhalen hebt die je tijdens netwerkgesprekken kunt inzetten.

Maar we beginnen met één ;)

Waar begint jouw verhaal mee?