Aan de slag met ondernemend gedrag


Inspirerende verhalen

Hoe pak jij jouw route naar ander werk aan?


Op zoek naar ander werk? Tijd voor een andere aanpak!

Misschien heb jij het volgende ook wel eens ervaren: je hebt leuk werk, de organisatie waar je bij werkt zorgt voor blijvende ontwikkelingen op jouw vakgebied en je hebt leuke collega’s waar je mee samenwerkt. Voorlopig ben je nog niet van plan om ander werk te zoeken. Oftewel: je zit goed op je plek. 

En ineens is daar het bericht dat jouw werkzaamheden komen te vervallen.

Weg houvast, weg maandelijkse inkomen, leuke collega’s en bekende werkzaamheden. Wat gaat daarvoor in de plaats komen? En de grootste vraag: hoe snel heb je weer ander werk gevonden?

Op zoek naar nieuw werk: waar te beginnen? 

Waarschijnlijk werp je al snel een eerste blik in een online zoekmachine op 'vacature'. En duizelt het je daar direct door alle verschillende vacaturesites. Naar jouw idee zijn het oneindig veel. Waar te beginnen?

Maar dan biedt je werkgever de mogelijkheid tot een zogenaamd outplacementtraject waarbij je mag kiezen uit een aantal organisaties die je ondersteunen in het vinden van nieuw werk. Fijn, dan hoef je het in ieder geval niet helemaal alleen te doen!

Welkom bij WorkForce Holland

Een van die organisaties is WorkForce Holland. Naast dat we een eigen gebouwd netwerk inzetten tijdens een traject, hebben we het ook over Effectuation. Waarschijnlijk weet je nog niet direct wat dit betekent, daarom leggen we je het graag uit.

Vrij vertaald betekent Effectuation "Ondernemend Gedrag", wat we inzetten tijdens een werk-naar-werk-traject. Ook leer je hoe je dit zelf toepast in roerige tijden en ontdek je dat je juist zelf aan het roer kunt staan! 

Niet iedereen is een ondernemer

Als je nu denkt dat we proberen om iedereen als ondernemer aan het werk te krijgen, dan kunnen we je geruststellen. Dat is namelijk zeker niet het geval.

De methode waar Ondernemend gedrag (Effectuation) in beschreven is, benoemd een vijftal onderdelen. De methode kijkt daarmee naar de aanpak van ondernemers. Het gaat over hoe een ondernemer denkt en hoe een ondernemer handelt. Die werkwijze is namelijk ook erg interessant in de reis naar een nieuwe werkplek. 

Ondernemend gedrag staat voor het bewust in kaart brengen en inzetten van jouw eigen middelen. Hiermee zorg je dat er dynamiek rondom jou ontstaat. 

Om een voorbeeld te geven:

Je bent op zoek naar ander werk. Om te beginnen neem je een kijkje op de verschillende vacaturesites en daar bepaal je jouw einddoel: ik moet ander werk vinden. Je reageert op verschillende vacatures maar krijgt iedere keer een teleurstelling te verwerken wanneer er een afwijzing terugkomt. Uiteindelijk kom je tot de conclusie dat je één van de 300 sollicitanten bent en het je niet lukt om op te vallen. 

Jouw unieke middelen

In bovenstaand voorbeeld zijn de organisaties die een vacature aanbieden bepalend in jouw route naar ander werk. Ondanks dat ze jou niet kennen. 

Hier zit precies het punt waarop je zelf het heft in handen kunt nemen. Door het ontwikkelen van jouw eigen ondernemend gedrag laat jij jouw omgeving weten wat jij aan kennis en kunde bezit. Maar ook wat jouw ideeën zijn, welke contacten jij onderhoudt en waar je vandaag al mee zou kunnen beginnen. Dit zijn jouw unieke middelen!

Vaak ben je onbewust van alle middelen die jij bezit. Door het in kaart brengen van alle middelen krijg je een goed beeld van wat jouw mogelijkheden en kansen zijn. Dit is de start van jouw route naar ander werk. En hoe deze route precies gaat verlopen is misschien nog niet duidelijk. Maar je weet in ieder geval wat je te bieden hebt.

Jouw omgeving verkennen

Met je unieke middelen ga je jouw omgeving verkennen. Welke mensen ken je en met wie zou je in gesprek willen gaan? Dat is dé manier hoe je je netwerk kunt inschakelen. Hierbij gaat het er niet om of iemand op de hoogte is van een vacature, maar juist om de ideeën die jij hebt en waar je graag over zou willen sparren met iemand die daar ervaring mee heeft. Of misschien ben je heel benieuwd naar een organisatie waar je meer van zou willen weten. 

Ondertussen ben je in contact met een netwerkcontact. Door dit contact krijg je meer informatie en breid je netwerk zich uit. Dit gebeurt alleen al door het voeren van een netwerkgesprek. En zo’n gesprek geeft je vaak veel tips en relevante feedback. 

Meer energie, meer kansen

Dit alles zorgt ervoor dat rondom jou als persoon meer dynamiek ontstaat. Je krijgt meer energie van de gesprekken en dat zorgt ervoor dat je daarmee ook meer zichtbaar wordt voor je omgeving. En dit levert weer een ander gewenst effect: jouw kansen op het vinden van werk worden flink vergroot.

Met ondernemend gedrag kom je zelf in beweging en zorg je voor dynamiek, zodat je de touwtjes echt zelf in handen neemt. Jij staat aan het roer van jouw route naar ander werk. Gaandeweg de route kom je kansen tegen of ontstaan juist nieuwe kansen.

Durf de route aan te gaan die bijna nooit in een rechte lijn loopt. De kracht zit ‘m juist in die kronkelweggetjes, ommetjes en kleine opstapjes.

Durf jij je eigen route te bewandelen? Wij helpen je met ondernemend gedrag.